Doğru Direksiyon Tutuş Pozisyonları
1 yıl 11 ay 1 gün 13 sa 34 dk önce yayınlandı.


Ülkemizde ve dünyada her gün binlerce kaza meydana geliyor. Bu kazaların birçoğu ise basit sürüş hatalarından kaynaklanıyor.


Binlerce sürücünün otomobili bu basit hatalardan dolayı pert araç, kazalı araç, hasarlı araç ya da hurda araç olarak belgeleniyor ve ikinci el otomobil pazarında yeniden satışa çıkıyor. Ya da ‘’Ağır Hasarlı Araçlarda KASKO Süreci Nasıl İşler’’ başlıklı blog yazımızda da bahsettiğimiz gibi hasarlı araçlarda bazen onarım yoluna gidiliyor.


Basit sürüş hatalarını önlemek ve güvenli bir sürüş yapmanızı sağlamak adına direksiyon hâkimiyeti için bilmeniz gerekenleri bu haftaki blog yazımızda sizler için derledik.

 

DİREKSİYON HÂKİMİYETİ

Direksiyon hâkimiyeti; genel anlamıyla direksiyon başında mutlaka dikkat edilmesi gereken davranışları ve alınması gereken tüm aksiyonları kapsamaktadır.

Sürücünün direksiyona olan mesafesinden tutun, direksiyon tutuş pozisyonu, dönüş manevrası ya da sürücü koltuğunun doğru ayarlanmış olması sürüş güvenliği için kilit noktalardır.

Unutmayın ki kullandığınız araçın 0, ikinci el otomobil, ağır hasarlı ya da pert kayıtlı olması hatta manuel ya da otomatik vites olması direksiyon hakimiyeti ile ilgili daha az şey bilmenizi gerektirmez.

 

DOĞRU DİREKSİYON TUTUŞU NASIL OLMALI?

Doğru bir direksiyon tutuş pozisyonu için öncelikle yapmanız gerekenleri sizler için aşağıda sıraladık.

- Koltuk ayarınız otomobile hakim olabileceğiniz ne çok uzak, ne de çok yakın bir mesafede olabildiğince dik konumda olmalıdır.

- Koltuk mesafeniz için sol ayağınızla debriyaja sonuna kadar bastığınızda diziniz hafif bir açı yapmalı ve kırık olmalıdır.

- Sırtınız sürücü koltuğuna tam olarak yerleşmeli, belinizle koltuk arasında boşluk kalmamalıdır.

- Sürücü baş yastığınız ne çok aşağıda ne de çok yukarıda kalmalı, tam kafa hizanızda ayarlanmalıdır.

 

Tüm bu ayarlamaları tamamladıktan sonra gelelim direksiyon tutuş pozisyonumuza!


DİREKSİYON TUTUŞ POZİSYONLARI

Sürüş anında gelişen farklı durumlara göre temel olarak kullanılan 3 tip direksiyon tutuşu vardır.

Direksiyon simidini bir saat olarak düşünürsek ellerimizi bu hayali saat üzerinde 3 değişik pozisyonda konumlandırabiliriz. Bu noktada önemli olan direksiyon tutuş pozisyonlarının avantaj ve dezavantajlarını göz önünde bulundurarak duruma göre manevra yapabilmektir.

 

9:15 Direksiyon Tutuş Pozisyonu

Direksiyon simidini bir saat olarak düşündüğümüzde sol elimizin 9, sağ elimizin ise 3 rakamının üstünde olduğu pozisyondur.

Sürücülere en rahat ve konforlu sürüşü sağlayan pozisyon olmakla birlikte uzun mesafeli sürüşlerde kolları yormadan yola devam etmek için en ideal biçimdir.

Yüksek hızda seyrederken araca maksimum hakimiyet sağlar ve aracı kontrollü yönlendirme imkanı sunar.

 

10:10 Direksiyon Tutuş Pozisyonu

Yine direksiyon simidi bir saat olarak düşünüldüğünde sol elimizin 10, sağ elimizin ise 2 rakamının üstünde olduğu pozisyondur.

Bu tutuş manevra kabiliyetini arttırsa da yüksek hızlı bir seyirde istenmeyen durumlar ortaya çıkarabilir. Daha fazla manevraya ihtiyaç duyduğumuz, tehlike arz eden yerlerde ve kısa mesafeli sürüşlerde tercih edilebilir bir pozisyondur.

Uzun mesafeli sürüşlerde ya da günlük trafik akışında kolların sürekli yukarıda olması sürücüyü yormaktadır. Bu tür durumlarda 9:15 tutuşu çok daha güvenli ve konforludur.

 

11:05 Direksiyon Tutuş Pozisyonu

Son tutuş pozisyonu 11:05, diğer adıyla operasyonel tutuş; sol elimizin 11, sağ elimizin ise 1 yönünde olduğu tutuş şeklidir.

9:15 ve 10:10 pozisyonlarına göre daha çok manevra kabiliyeti sağlar. Fakat diğer tutuş pozisyonlarından çok daha yorucudur. Sadece yoğun manevralı ve kısa süreli sürüş anlarında tercih edilmelidir.

 

İster usta bir şoför olun isterseniz yollarla yeni tanışan taze bir sürücü,

İhtiyacınıza en uygun araç Autogong Oto İhale Platformu’nda!

İhaledeki tüm araçlarımız görmek için; https://www.autogong.com/araclar sayfamızı ziyaret edin!

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Politika'mızı inceleyebilirsiniz.