Lastik Çeşitleri ve Özellikleri
1 ay 17 gün 8 sa 16 dk önce yayınlandı.

Lastik Nedir? Otomobilde Lastik Seçimi Nasıl Yapılır?

Lastik, otomobilin tekerleğine takılı bulunan kauçuk malzemeden üretilen ve şişirilerek jant ile lastik arasında hava basıncı oluşturan malzemedir. Aracın yola tutunabilmesi ve konfor için en önemli parçalardan biridir.

Lastik satın alımı sırasında dikkat edilmesi gereken nokta aracınızın mevsimine göre alım yapmaktır.


Lastikler yazlık, kışlık ve dört mevsim lastikleri olmak üzere mevsimlere göre çeşitlendirilebilir.

Bu çeşitliliğinin nedeni lastik hamurunun hava sıcaklıklarına göre yol tutuşunda değişikliğe uğrama ve lastik yüzey aralıklarının değişkenlik göstermesidir. Yaz lastiklerinde bulunan kauçuk oranı ile kış lastiklerinde bulunan oran arasında fark mevcuttur. Bu da aracın hamurunun mevsime göre tepki vermesine sebep olur. Yaz lastikleri standart yüzey aralık yapısına sahipken kış lastikleri ayrıca kılcal aralıklara sahiptir. Kış lastiklerinin böyle olmasının sebebi lastiğin ıslak ve çamurlu yol koşullarında tutuşunu arttırmaktır. Yaz lastiklerinde ise kılcal aralıkların olmaması yol tutuşunu arttırmakta ve sürüş güvenliğini sağlamaktadır.

Dört mevsim lastikler ise aslında sıcak havalar ve hafif yağışlı hava koşullarına uygun olmakla birlikte ağır kış şartlarına dayanıklı değildir. Kış mevsiminde mutlaka kış lastiklerine geçiş yapmak gerekmektedir.

Bir diğer husus alınan ürünün tamir görmemiş olması gerekmektedir. Tamir görmüş lastikler yüksek sıcaklıklara ve basınca karşı dayanıklılığını kaybedebilir ve ani bir lastik patlaması sizlere zarar verebilir.

Lastiklerin üzerinde bulunan küçük harf ve sayı kombinasyonları hız ve taşıyabileceği yükü anlatmaktadır.

Kauçuk kalitesinin düşük bir malzeme olmaması gerekir. Düşük kauçuk malzemeli lastikler sahte üretilmiş ürünlerde bulunmaktadır. Bu fren mesafenizi, yol tutuşunuzu olumsuz etkilemektedir. Aracınızla hafif hasarlı kazalar, ağır hasarlı kazalar hatta vefat durumlarının yaşanabileceği kazalara sebebiyet verebilir. Bu noktada güvendiğiniz markalardan lastik alımı yapmanız tavsiye edilir.

Hasarlı araçlara dair tüm merak ettikleriniz Autogong’da!

www.autogong.com 

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Politika'mızı inceleyebilirsiniz.